Synspunkt: Odense Opening har slået benene fuldstændigt væk under mig. Gennem den seneste uge er jeg som forvandlet – jeg er blevet bombarderet med indtryk, der har sat grundige aftryk, og som nu kommer til udtryk her.

Efter sådan en uge kan man ikke været andet end grund-glad over at være odenseaner. De fleste arrangementer var ganske gratis, og H.C Andersens nyåbnede hus var til halv pris (ikke fordi det er halvt færdigt, men fordi der mangler en afgørende ting for den totale oplevelse: lyden).

Der var flere personligheder, som jeg glædede mig til at møde – de skuffede ikke. Min yndlings kulturkommentator, Anne Sophia Hermansen, med den skarpe pen og skarpe tunge, var moderator på flere talks. Det lovede allerede godt.

Bente Klarlund var hudløst ærlig, ikke bare om sundhed og vitaminer, men også om at være usikker og sårbar. Louise Alenius overraskede med både sit mod i kunsten og en musikalsk performance. Det var fortryllende at lytte til Katherine Diez og Anne Sophia Hermansen, der talte om eventyrenes betydning.

Henrik Lübker, Creative Director (museumsdirektør lyder også ret kedeligt) på det nybyggede H.C Andersens Hus talte med Rane Willerslev (direktør for Nationalmuseet) om, hvorfor vi skal have museer, og hvem de skal være til for. Museet skal fortælle mere, end det vi ved – det interessante er det, vi ikke ved – museet skal give os et lille gisp. Jeg vil heppe på, at denne forståelse med at gøre vores museer levende, vil finde udbredelse overalt i Odense.

Astrofysiker Anja C Andersen var i samtale med Anne Sophia Hermansen om meningen med livet, og hvorfor vi er her. Det kom også til at handle om nysgerrighed, naturvidenskab, UFO’er (uidentificerede, flyvende objekter), og hvorfor stjernerne egentlig ligger klumpet sammen i galakser.

Ugen blev rundet af med Henrik Lübker, der fortalte om det nybyggede H.C Andersens Hus fra idé til åbningen. Arkitekturen forsøger at være organisk, arkitektur og natur opløser hinanden, og det usædvanlige findes i det sædvanlige. Det handler om magi, eventyr og humor, eksempelvis når ærten vil have eventyret omskrevet til: ”Ærten under prinsessen”. Lyden har stor betydning for den totale oplevelse, kunne jeg forstå, så jeg kommer igen, det er helt sikkert – det bliver et museum, vi ikke har lyst til at gå hjem fra, det er jeg slet ikke i tvivl om.

Tillykke til Odense.

Fyens Stiftstidende, d. 11. juli 2021: https://fyens.dk/artikel/grund-glæde-nu-er-der-gået-odense-i-den-på-den-fede-måde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *